Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolnicza w Krakowie wykonuje badania chemiczne gleb, materiału roślinnego, nawozów dostarczonych bezpośrednio do laboratorium,
lub za pośrednictwem naszych specjalistów terenowych obsługujących poszczególne rejony działania.
W przypadku samodzielnego pobrania i transportu materiału do analizy koniecznie należy zapoznać się z odpowiednimi instrukcjami pobierania i zabezpieczenia próbek.
Podstawowym zadaniem Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Krakowie są badania gleb dla potrzeb doradztwa nawozowego.
BADANIE ODCZYNU GLEBY
Odczyn gleby wskazujący na stopień jej zakwaszenia jest jednym z podstawowych czynników pośrednich warunkujących prawidłowy wzrost i rozwój roślin. Rośliny uprawne plonują najlepiej pod warunkiem, że rosną w glebie o optymalnym dla nich zakresie odczynu.
Odczyn gleby jest jednym z podstawowych czynników limitujących dostępność makro i mikroelementów dla roślin, wpływa na środowisko glebowe i żyjące w glebie mikroorganizmy, a przez to na jakość i tempo powstawania w glebie próchnicy, oraz procesy uwalniania składników pokarmowych z przyoranych nawozów naturalnych i organicznych.
W prawidłowej agrotechnice, przed stosowaniem nawożenia nawozami mineralnymi lub naturalnymi powinno zostać wykonane badanie odczynu gleby. W przypadku stwierdzenia zbyt niskiego pH w stosunku do wymagań planowanej uprawy, należy unormować odczyn poprzez wapnowanie.
Dla potrzeb doradztwa nawozowego odczyn gleby oznaczony jest w roztworze chlorku potasu (pH w KCl), co pozwala określić dawkę wapnia przy zabiegach odkwaszających glebę.
BADANIE ZASOBNOŚCI GLEB W MAKROELEMENTY
Makroelementy to pierwiastki należące do grupy składników pokarmowych roślin. Stanowią one nie mniej niż 0,1% suchej masy, poza trzema pierwiastkami biogennymi, czyli węglem, tlenem i wodorem. Pełnią one głównie plonotwórczą funkcję w roślinie.
– Badanie podstawowe obejmuje oprócz stopnia zakwaszenia, określenie zawartości podstawowych składników pokarmowych roślin – fosforu, potasu i magnezu. Jest to najczęściej wykonywany rodzaj analiz.
– Coraz częściej wykonywane jest badanie zasobności gleb w azot mineralny przed ruszeniem wegetacji, dla oceny potrzeb nawożenia danej uprawy azotem.
– Wykonuje się badania zawartości siarki oraz wapnia dla potrzeb nawozowych niektórych roślin uprawnych.
BADANIE ZASOBNOŚCI GLEB W MIKROELEMENTY
Stosowanie mikroelementów w produkcji roślinnej nie powoduje tak dużych przyrostów plonów jak w przypadku stosowania makroelementów, lecz pełnią one w roślinie liczne funkcje fizjologiczne, które można określić jako kontrolne i regulacyjne.
Najważniejsze z nich to bor, mangan, miedź, cynk, żelazo i molibden. Najczęściej badane są gleby na których planowana jest uprawa roślin wrażliwych na niedobór któregoś z tych mikroskładników.
Laboratorium Stacji wykonuje analizy materiału roślinnego
– dla potrzeb doradztwa nawozowego badanie aktualnego stanu odżywienia roślin i określenie uzupełniającej dawki nawozów do nawożenia dolistnego roślin
– badanie składu i wartości pokarmowej pasz gospodarskich
– badania produktów roślinnych i ocena ich przydatności do celów konsumpcyjnych, zwłaszcza określenie zawartości azotanów i metali ciężkich.
W laboratorium OSChR w Krakowie wykonywane są badania:
– składu chemicznego nawozów naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych
– składu chemicznego osadów ściekowych i innych substancji służących do użyźniania gleb
– badania nawozów mineralnych na potrzeby urzędowej kontroli jakości oraz na zlecenie zainteresowanych podmiotów.
Każda roślina uprawna posiada określone wymagania pokarmowe, czyli aby wydać optymalny plon musi pobrać określoną ilość składników pokarmowych w formie mineralnej. Wymagania pokarmowe nie znajdują najczęściej pokrycia w zasobach gleby, dlatego konieczne jest uzupełnianie tych zasobów przez nawożenie.
Potrzeby nawozowe danej uprawy jest to ilość składników które muszą być dostarczone w postaci nawozów aby uzyskać przewidywany plon. Podstawą do prawidłowego ustalenia potrzeb nawozowych roślin jest znajomość zasobności gleb w składniki pokarmowe które można poznać poprzez analizę gleby. Zasobności podstawowych składników (N, P, K, Mg) określona jest klasami: bardzo niska, niska, średnia, wysoka i bardzo wysoka.
Na podstawie wyników analiz chemicznych gleb lub podłoży, ustala się zalecenia nawozowe czyli potrzeby nawozowe w postaci określonych dawek nawozów w nawożeniu podstawowym, bądź pogłównym. Do tego celu wykorzystuje się zwykle metodę bilansową, gdzie porównuje się rozchody składników pokarmowych (wynoszenie składników z plonem, straty w glebie), z przychodami (nawożenie organiczne, resztki pożniwne, uwalnianie składników w glebie). Na podstawie różnicy bilansowej oblicza się potrzebną dawkę nawozów.
Plany nawożenia
Program azotanowy
Od 1 stycznia 2019 r. na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 5 czerwca 2018 r. (Dz.U. 2018 r. poz. 1339) weszły w życie obowiązki wynikajace z „PROGRAMU AZOTANOWEGO”.
Informacje dotyczące podstawowych zasad realizacji programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobiegania dalszemu zanieczyszczeniu znajdują się na stronie www.schr.gov.pl